Zondagmiddag in hartje Den Haag veranderde de Grote Marktstraat even in een filmset. Geen Hollywood-glamour, maar topless activisten en liters zwarte smurrie voor de deur van Stradivarius.
Olie — of iets wat erop leek — gutste over de stoep. Waarom? Omdat Extinction Rebellion de fast fashion-industrie even flink de maat wilde nemen. En hoe: halfnaakt, schaamteloos en doelbewust confronterend.
De boodschap klonk net zo ruw als de beelden: “Fast fashion smoort aarde en boeren, net zoals deze olie winkel en klant.” Lekker subtiel was het niet.
Maar dat was ook niet het plan. Het ging om shockeren, laten voelen, laten stinken zelfs — alles om die CO₂-dampende kledingindustrie eens recht in de spiegel te laten kijken.
Binnen no time stond de politie paraat. Niet voor een modeshow, wel om glibberpartijen en ruzie in de kiem te smoren. De dames in kwestie?
Opgepakt, logisch. Openbare orde verstoren én de straat besmeuren met iets wat vermoedelijk nog in je nachtmerries blijft plakken, dat blijft niet zonder gevolgen.
De winkel moest dicht, de dweilploeg kwam opdraven, en het winkelende publiek moest zigzaggend verder. Intussen bleef de schade niet bij een gladde stoep. Voor Stradivarius — toch al in de spotlight bij bewuste jongeren — kan dit zomaar een reputatietik zijn.
Extinction Rebellion weet wat ze doet. Door grote namen als Stradivarius — en dus ook moederbedrijf Inditex — publiekelijk te grazen te nemen, willen ze één ding: rammelen aan het systeem.
Tweedehands shoppen, duurzame stoffen, minder impulsaankopen? Dat zijn hun wapens. Geen foldertje, maar olie op straat dus.
De meningen? Die vliegen alle kanten op. Sommige mensen vonden het geniaal — kunstzinnig bijna.
Anderen spraken van vandalisme met een dun ideologisch sausje. “Je maakt geen punt door een winkelier op kosten te jagen,” klonk het bijvoorbeeld. Maar de aandacht is er, en dat was precies de bedoeling.
En dit was pas het begin, waarschuwt XR. Geen zin in olie bij je ochtendshoprondje? Dan is het misschien tijd om iets kritischer te kijken naar waar die €9,99-shirtjes vandaan komen. Want zolang de bedrijven niet bewegen, blijven de protesten komen — recht je garderobe in.
