Challas
  • Home
  • Food & Recepten
  • Leven in Italië
  • Wijn & Drank
  • Reizen & Regio’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy
    • Cookies
    • Neem contact op met ons
No Result
View All Result
Challas
No Result
View All Result
Home Food & Recepten

Pasta op z’n Italiaans: deze fouten moet je vermijden

pasta dish on white ceramic plate

Pasta lijkt simpel: pan water, wat slierten erin, sausje erover en klaar. Maar voor Italianen is pasta serieuze business. Het is cultuur. En er zijn ongeschreven regels waar je maar beter niet aan tornt als je geen afkeurende blik wil krijgen van nonna (of de ober in Rome).

Wil je pasta maken zoals de Italianen het bedoelen? Vermijd dan deze klassieke fouten — en je bord smaakt ineens een stuk authentieker.

1. Room in de carbonara

Laat dit even binnenkomen: room hoort NIET in carbonara. Nooit. Punt. De romigheid komt van eieren, pecorino en een beetje kookwater. Zodra je room toevoegt, ben je een ketter in de ogen van elke rechtgeaarde Romein.

Doen: gebruik alleen eigeel, geraspte pecorino, zwarte peper en guanciale (of pancetta als het echt moet).

2. Pasta koken in een mini-pannetje

Pasta heeft ruimte nodig. Veel. In een klein pannetje plakt het aan elkaar en kookt het ongelijk. Gebruik dus altijd een grote pan met ruim water — en zout dat je proeft.

Vuistregel: 1 liter water per 100 gram pasta, en 10 gram zout per liter.

3. Geen zout in het kookwater

Pasta kook je in water dat “proeft als de zee”. Zonder zout smaakt je pasta flets, en geen saus kan dat redden. Zout voeg je toe zodra het water kookt, vóórdat de pasta erin gaat.

Niet doen: olie in het water gooien. Dat helpt niet tegen plakken en is totaal overbodig.

4. De saus apart serveren

Pasta en saus horen één gerecht te worden, geen twee losse onderdelen op een bord. Roer je pasta dus altijd door de saus in de pan, zodat de smaken goed mengen. Voeg wat kookwater toe voor de juiste smeuïgheid.

Tip: dat zetmeelrijke kookwater is goud. Gooi het dus niet allemaal weg.

5. Kaas over alles strooien

Niet elke pasta wil kaas. Kaas over een vispasta is bijvoorbeeld een doodzonde in Italië. Je vraagt ook geen ketchup bij sushi, toch?

Regel: geen kaas op vis- of zeevruchtengerechten. Wel op carbonara, bolognese, pesto en truffelpasta.

6. Te gaar koken

Pasta moet al dente zijn: stevig, met een beetje beet. Niet zacht, slap of papperig. Check het eerder dan op de verpakking staat en proef. Italianen testen met hun tanden, niet met een kookwekker.

Let op: pasta gaart ook nog na als je ’m door de saus roert. Dus liever iets te vroeg afgieten dan te laat.

7. Verkeerde pastavorm bij de saus

Pasta is er niet voor niks in 300 vormen. Elk type heeft z’n saus. Geen penne met vis, geen spaghetti met dikke ragù. De juiste combi maakt het gerecht.

Vuistregels:

  • Dunne sauzen → lange pasta (spaghetti, linguine)

  • Dikke sauzen of stukken vlees → korte pasta (rigatoni, fusilli)

  • Romige of plakkerige sauzen → pastasoorten met ribbeltjes of holtes

8. Pasta afspoelen

Doe. Het. Niet. Spoel je pasta niet af met koud water na het koken, tenzij je hem gebruikt voor een pastasalade. Je spoelt anders het zetmeel weg, en daarmee de hele smaakbinding.

Tenzij je salade maakt: dan mag het wél — maar dan ben je dus niet echt Italiaans bezig 😉

9. Te veel saus

Pasta is de ster van het gerecht, de saus is de sidekick. In Nederland zwemmen de slierten vaak in liters saus, maar Italianen willen balans.

Onthoud: de saus moet de pasta omhullen, niet verdrinken.

10. Pasta als bijgerecht

Pasta is nooit een side dish bij vlees of vis. Het is een primo piatto — een opzichzelfstaande gang. Dus geen biefstuk mét spaghetti op je bord. Dat is Amerikaans. Niet Italiaans.

Als je deze fouten vermijdt, smaakt je pasta niet alleen beter — je eet ook meer als een Italiaan. En dat merk je meteen. Het draait om eenvoud, balans, en respect voor het product. Niks over-the-top. Gewoon goed.

Heb jij nog een pastafout die je vaak ziet (of zelf maakte)? Deel ‘m op onze Facebookpagina – dan lachen (en leren) we er samen om!

Nieuwste Berichten

boy lying on beige recliner hospital bed

Hoe werkt het Italiaanse zorgsysteem voor expats?

Door Jos Voorn
07/06/2025
0

Als je naar Italië verhuist — tijdelijk of permanent — wil je weten hoe het zit met de zorg. Kan...

reflective photography of string lights above river

15 plekken in Italië die (nog) niet overspoeld zijn door toeristen

Door Jos Voorn
07/06/2025
0

15 plekken in Italië die (nog) niet overspoeld zijn door toeristen Italië barst van de beroemde plekken: Venetië, Rome, Cinque...

dome tent on mountain top with sun as background photo

Kamperen in Italië: tips voor beginners

Door Jos Voorn
05/06/2025
0

Kamperen in Italië klinkt als zon, wijn en wakker worden met uitzicht op de bergen of zee. En dat is...

  • Over ons
  • Cookies
  • Neem contact op met ons
  • Privacy

© 2025 Challas

No Result
View All Result
  • Home
  • Food & Recepten
  • Leven in Italië
  • Wijn & Drank
  • Reizen & Regio’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy
    • Cookies
    • Neem contact op met ons

© 2025 Challas