Challas
  • Home
  • Food & Recepten
  • Leven in Italië
  • Wijn & Drank
  • Reizen & Regio’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy & Disclaimer
    • Cookies
    • Neem contact op met ons
No Result
View All Result
Challas
No Result
View All Result

Limoncello maken zoals in Napels: eenvoudig recept voor thuis

clear glass pitcher with lemon juice

Laten we eerlijk zijn: als er één drankje is dat direct naar Zuid-Italië ruikt, dan is het limoncello. Zoet, fris, citroenig en net sterk genoeg om je mondhoeken te laten tintelen. Vooral in Napels en aan de Amalfikust hoort dit ijskoude citroengele drankje bij het dagelijks leven. Na het eten, bij een goed gesprek of gewoon tussendoor. Geen gedoe, geen keuzestress. Gewoon limoncello.

En het goede nieuws? Je hoeft niet naar Italië om ervan te genieten. Sterker nog, je maakt het gewoon thuis. Met dit recept krijg je die Napolitaanse vibe gewoon in je eigen keuken, zonder rare ingrediënten of ingewikkeld gedoe.

Waarom zelf limoncello maken?

Omdat die flessen uit de supermarkt vaak te zoet zijn, of chemisch smaken. Zelfgemaakte limoncello is puurder, frisser en – eerlijk is eerlijk – gewoon véél lekkerder. Bovendien bepaal jij zelf hoe sterk of hoe zoet je ‘m maakt. En het is stiekem best leuk om je vrienden een fles eigen brouwsel cadeau te doen. Je hebt meteen gespreksstof.

Wat heb je nodig?

Voor een flinke fles (ongeveer 1 liter limoncello) heb je dit nodig:

  • 7 à 8 biologische citroenen met dikke schil (bij voorkeur Sorrento-citroenen, maar gewone kunnen ook)

  • 500 ml pure alcohol van 95% (of wodka van minstens 40% als alternatief)

  • 500 ml water

  • 350 gram suiker

  • Een grote glazen pot met deksel

  • Een kaasdoek of fijne zeef

  • Fles(sen) om de limoncello in te bewaren

Let op: gebruik echt biologische citroenen, want je gebruikt alleen de schil. En die wil je zónder waslaag of bestrijdingsmiddelen.

a white plate topped with sliced oranges next to a jar of honey

Zo maak je ‘m – stap voor stap

  1. Was de citroenen goed en droog ze af met een schone doek.

  2. Schil de citroenen dun, alleen het gele deel van de schil. Het witte binnenste (de pit) is bitter en wil je niet.

  3. Doe de schillen in een grote glazen pot en giet de alcohol eroverheen.

  4. Sluit de pot goed af en laat dit 10 dagen tot 2 weken trekken op een donkere plek. Elke dag even schudden.

  5. Na die tijd kook je het water met de suiker totdat de suiker is opgelost. Laat de siroop volledig afkoelen.

  6. Zeef de citroenschillen uit de alcohol en meng de alcohol met de afgekoelde suikersiroop.

  7. Giet de limoncello in mooie flessen en laat die nog minstens een week staan in de vriezer voor de beste smaak.

Tips van de Napolitaanse nonna’s

– Laat de citroenschillen niet langer dan 3 weken trekken, dan worden ze bitter.
– Hoe kouder je ‘m serveert, hoe zachter hij smaakt. Dus: in de vriezer bewaren.
– Experimenteer gerust met sinaasappelschil of limoen als variatie.
– Gebruik geen plastic pot, citroenolie en alcohol bijten daarin.

Hoe drink je limoncello op z’n Italiaans?

Altijd ijskoud. Niet gekoeld, maar echt bevroren koud. In een klein glaasje, liefst van dik glas. Geen rietjes, geen mixers, geen ijsblokjes. Gewoon puur. Het is een digestief, dus drink het na het eten. En drink het rustig, als een soort laatste groet aan de maaltijd.

Limoncello is geen shot, het is een moment. Even zitten. Even niks. Alleen die koude citroenkick en het besef: het leven is best goed zo.

En nu jij

Je hebt geen diploma nodig om limoncello te maken. Geen dure apparaten. Alleen een beetje geduld en een paar goede citroenen. Probeer het gewoon eens. Wedden dat je na de eerste batch nooit meer een fles uit de winkel koopt?

En als je ‘m eenmaal onder de knie hebt, is de kans groot dat mensen je gaan vragen: “Wanneer maak je weer limoncello?” Dan weet je dat je iets goed doet.

Gerelateerde artikelen

a bowl of food on a wooden table
Wijn & Drank

Zo maak je zelf een klassieke risotto alla Milanese

Door John
22/10/2025
0

Risotto alla Milanese. Klinkt als iets wat je alleen eet in een chique restaurant in Milaan met...

Lees meerDetails
Italiaanse wijn kopen in Nederland: waar moet je op letten
Wijn & Drank

Italiaanse wijn kopen in Nederland: waar moet je op letten

Door Jos Voorn
21/10/2025
0

Italiaanse wijn. Klinkt altijd lekker, toch? Maar zodra je in een Nederlandse slijterij of supermarkt voor dat...

Lees meerDetails
white ceramic cup on brown wooden table
Wijn & Drank

Van espresso tot caffè corretto: de populairste Italiaanse koffiesoorten uitgelegd

Door John
17/10/2025
0

Koffie in Italië is geen drankje, het is een manier van leven. Een dagelijkse gewoonte die heilig...

Lees meerDetails

Nieuwste Berichten

man on sun lounger using laptop

De beste steden om als expat te wonen in Italië

Door John
23/10/2025
0

Droom je van een leven in Italië, maar weet je nog niet waar je moet beginnen? Snap ik. Italië is...

shallow focus photography of cookie and cup of coffee

Gids: Dit eten iItalianen écht eten voor ontbijt, lunch en diner

Door Jos Voorn
23/10/2025
0

We denken vaak dat Italianen de hele dag pasta eten en wijn drinken. Klinkt heerlijk, maar zo werkt het niet...

sliced cheese

Olijfolie kopen in Italië: waar je op moet letten

Door Jos Voorn
23/10/2025
0

Olijfolie hoort bij Italië zoals espresso, pasta en luid praten aan tafel. Maar waar je in de supermarkt vaak gewoon...

  • Over ons
  • Cookies
  • Neem contact op met ons
  • Privacy & Disclaimer

© 2025 Challas

No Result
View All Result
  • Home
  • Food & Recepten
  • Leven in Italië
  • Wijn & Drank
  • Reizen & Regio’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy & Disclaimer
    • Cookies
    • Neem contact op met ons

© 2025 Challas