Challas
  • Home
  • Food & Recepten
  • Leven in Italië
  • Wijn & Drank
  • Reizen & Regio’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy
    • Cookies
    • Neem contact op met ons
No Result
View All Result
Challas
No Result
View All Result
Home Food & Recepten

De 10 populairste Italiaanse gerechten die je thuis kunt maken (en dit is hoe)

Jos Voorn Door Jos Voorn
02/03/2025
in Food & Recepten
Leestijd: 3 minuten leestijd
spaghetti on white ceramic plate

Italië is meer dan pizza en pasta. Maar laten we eerlijk zijn: dáár begint het wel. De Italiaanse keuken is wereldwijd geliefd omdat ze simpel is, puur, en gewoon gruwelijk lekker. En het goede nieuws? Je hoeft er niet voor naar een trattoria in Florence. Je maakt het gewoon thuis. Zonder Michelinster. Zonder stress.

Hier zijn de 10 populairste Italiaanse gerechten die jij zelf kunt maken – met ingrediënten uit de supermarkt, een beetje liefde en vooral: zonder gedoe.

1. Spaghetti carbonara

Eén van de meest fout gemaakte gerechten – maar ook één van de lekkerste als je het goed doet. Geen room, geen spekblokjes, geen knoflook. Alleen eieren, guanciale, pecorino en zwarte peper.

Waarom maken: snel, romig zonder room, en met die typische kick van pecorino.

2. Lasagne alla Bolognese

De koningin onder de ovenschotels. Laagjes verse pastavellen, ragù van rundvlees, bechamelsaus en Parmezaanse kaas. Duurt even, maar je proeft het geduld.

Waarom maken: comfortfood dat iedereen stil krijgt aan tafel.

3. Risotto alla Milanese

Romige rijst met saffraan en Parmezaanse kaas. Klassiek uit Milaan, en verrassend makkelijk te maken als je blijft roeren.

Waarom maken: luxe zonder poespas. Serveer met een glas witte wijn en je zit goed.

4. Melanzane alla parmigiana

Laagjes aubergine, tomatensaus en kaas uit de oven. Vegetarisch en machtig lekker. Alsof lasagne en pizza een kind hebben gekregen.

Waarom maken: ideaal voor als je geen vlees wilt, maar wel volle smaak.

5. Pizza margherita

De ultieme test van Italiaanse eenvoud: goede tomatensaus, mozzarella, basilicum en een krokante bodem. Liever met kant-en-klaar deeg? Kan ook, maar probeer ‘m een keer zelf.

Waarom maken: want niets verslaat een verse pizza uit je eigen oven.

6. Gnocchi met salie-botersaus

Luchtige aardappelkussentjes met gesmolten boter en verse salie. Zacht, rijk en snel klaar.

Waarom maken: omdat gnocchi uit een pakje gewoon niet dezelfde bite heeft.

7. Ossobuco alla Milanese

Runder- of kalfsschenkel langzaam gegaard in wijn, bouillon en groenten. Serveer met risotto of polenta.

Waarom maken: voor als je tijd hebt en indruk wilt maken. En ja, het merg eet je op.

8. Penne all’arrabbiata

Pittige tomatensaus met knoflook, chilipeper en peterselie. Simpel en scherp. Goed voor de maandagavond.

Waarom maken: 5 ingrediënten, 15 minuten, volle smaak.

9. Tiramisu

De bekendste Italiaanse dessertklassieker. Koffie, mascarpone, cacao en lange vingers. Zonder slagroom. En het liefst een dag van tevoren gemaakt.

Waarom maken: het toetje dat iedereen wil. En dat jij beter maakt dan de supermarktversie.

brown cookies on white ceramic plate

10. Pesto alla genovese

Zelfgemaakte pesto is een openbaring. Basilicum, pijnboompitten, Parmezaan, knoflook en olijfolie. Geen potje komt in de buurt.

Waarom maken: 5 minuten werk, eindeloos veel smaak. Lekker bij pasta, brood of als dressing.

De kracht van de Italiaanse keuken zit ’m in eenvoud. Weinig ingrediënten, maar die moeten wél goed zijn. Verse kruiden, mooie olie, en vooral: geen haast. Dat is koken op z’n Italiaans.

Of je nu een beginner bent of een thuiskok met ervaring, deze gerechten zijn stuk voor stuk te doen — en geven je dat gevoel van een avondje Italië, gewoon aan je eigen eettafel.

Gerelateerde artikelen

baked bread
Food & Recepten

De verschillen tussen Italiaanse kazen uitgelegd

Door Vittoria Bianchi
05/05/2025
0

Parmezaan, mozzarella, pecorino, gorgonzola… Italiaanse kaas is niet één ding. Het is een wereld op zich, met stevige smaken, zachte bolletjes, harde...

Lees meerDetails
Aubergine alla parmigiana zoals de nonna het maakt
Food & Recepten

Aubergine alla parmigiana zoals de nonna het maakt

Door Vittoria Bianchi
05/05/2025
0

Er zijn van die Italiaanse klassiekers die je gewoon één keer goed moet leren maken. En dan heb ik het niet over...

Lees meerDetails
brown cookies on white ceramic plate
Food & Recepten

Waarom Italianen bijna nooit snacks eten tussen de maaltijden

Door Jos Voorn
05/05/2025
0

In Nederland gooien we er zonder nadenken een liga, plak ontbijtkoek of een zak chips tegenaan. Tussendoor even wat eten, hoort erbij....

Lees meerDetails
  • Over ons
  • Cookies
  • Neem contact op met ons
  • Privacy

© 2025 Challas

No Result
View All Result
  • Home
  • Food & Recepten
  • Leven in Italië
  • Wijn & Drank
  • Reizen & Regio’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy
    • Cookies
    • Neem contact op met ons

© 2025 Challas