Het leek een gewone middag in het Barbarossabad, het zwembad van Gelnhausen. Totdat er iets gruwelijk misging in het bubbelbad.
Meerdere jonge meiden – sommigen pas 11 jaar – werden daar betast door een groep mannen. Eerst kwamen vijf slachtoffers naar voren. Binnen een paar dagen waren het er negen. De schok sloeg in als een bom.
De politie greep snel in. Vier mannen, tussen de 18 en 28 jaar oud, zijn gearresteerd. Syrische achtergrond, zegt de politie. Eén van hen is nog spoorloos. De rest mag voorlopig geen zwembad meer zien.
Ze worden verdacht van seksueel misbruik. De zaak ligt gevoelig, want het raakt aan meer dan alleen strafrecht. Het raakt een zenuw in heel Duitsland.
De timing? Op z’n zachtst gezegd explosief. Het migratiedebat was al bloedheet. Bondskanselier Friedrich Merz duwt op de rem: strengere regels, minder familiehereniging, meer controle.
Zijn lijn: de druk op het systeem is te groot. Er moet wat gebeuren. En zo’n incident lijkt dat standpunt in de kaart te spelen.
Toch is niet iedereen mee. Tegenstanders van de harde lijn zijn bang voor stigmatisering. Ze roepen op tot nuance: beoordeel op gedrag, niet op afkomst. Niet iedere migrant is een dader.
Maar zeg dat maar tegen bezorgde ouders. Die zien vooral meisjes van dertien die niet meer onbezorgd kunnen zwemmen. En ja, dat doet iets met je vertrouwen in de samenleving.
Steeds vaker zie je het: misdrijven raken verstrengeld met migratiepolitiek. Het gebeurt hier, maar ook in Frankrijk, Zweden, Nederland. De discussies zijn overal hetzelfde.
Feiten moeten leidend zijn, niet woede. Maar probeer dat maar eens uit te leggen als je dochter zich niet meer veilig voelt in een zwembad.
Duidelijk is dat jonge bezoekers bescherming verdienen. Niet alleen door camera’s of beveiliging, maar ook door een samenleving die grenzen stelt én rechtvaardig blijft.
Het evenwicht tussen veiligheid en vooroordelen is broos. Maar precies daar ligt de opdracht voor politiek, rechters en burgers. En die verantwoordelijkheid? Die delen we allemaal.
Wat denk jij: strenger optreden of investeren in begrip? Laat van je horen op onze Facebookpagina. Want zonder gesprek, geen oplossing.
Bron: Bild.de