Het liep woensdag flink uit de hand in *De Oranjezomer*. Victor Vlam, vaste gast met een scherpe tong, gooide de knuppel in het vegetarische hoenderhok.
Wat was het geval? Tijdens een lunch met NAVO-partners in Rotterdam serveerde koningin Máxima enkel vegetarisch. Geen biefstuk, geen zalm, niets dat ooit poten had – alleen groente, granen en wat tofu. En dat stak.
Vlam, zichtbaar gepikeerd, liet er geen gras over groeien: “Ik zat me helemaal kapot te ergeren.” Wat volgde was een tirade waar Twitter nog steeds van natrilt.
Zijn oordeel? Vegetariërs zijn volgens hem een soort moderne maffia. Niet met wapens, maar met linzen en morele druk. Hij voelt zich als vleeseter in het nauw gedreven – alsof je tegenwoordig je biefstuk moet verstoppen uit schaamte.
En dat een koningin die trend omarmt? Voor Vlam zegt het alles over het tijdperk waarin we leven. Een tijd waarin vlees eten bijna een rebellie is geworden.
De reacties op sociale media lieten niet lang op zich wachten. Sommigen juichten hem toe: “Eindelijk iemand die zegt wat iedereen denkt.” Anderen vonden het ronduit schokkend.
Want eerlijk is eerlijk: een vegetarisch menu is vaak de minst omstreden keuze. Geen religieuze bezwaren, geen allergieën, gewoon veilig terrein. Diplomatiek handig dus – of dat nu gezellig is of niet.
Toch voelt het voor critici als een buiging voor een opdringerige voedingsideologie. Alsof vlees langzaam het roken van deze eeuw wordt: sociaal ongewenst, moreel verdacht.
Victor Vlam is geen vreemde van controverse. Hij leeft van het debat, weet hoe je olie op het vuur gooit – en dat doet hij dan ook graag. Zijn opmerking over “de vegetarische maffia” was geen slip of the tongue, maar pure media-strategie.
Maar het roept wél de vraag op of zulke uitspraken helpen. Of gooien ze alleen maar extra pit in een toch al verhitte discussie over eten, klimaat en identiteit?
Feit blijft dat vegetarisch eten terrein wint. Supermarkten puilen uit van de vleesvervangers, restaurants draaien mee, en de flexitariër is mainstream geworden.
Volgens cijfers van het CBS eet inmiddels bijna de helft van Nederland wekelijks zonder vlees. Vlam mag dan hard roepen, de trend lijkt hem links in te halen.
Deze rel raakt dus aan meer dan alleen een lunch. Het gaat over hoe eten een identiteitskwestie is geworden. Wat je op je bord legt, zegt iets over wie je bent – of dat nu vrijwillig is of niet.
Dus of je Vlam nu ziet als scherpzinnige rebel of als aandachtsjunkie met een microfoon, één ding is duidelijk: dit gesprek is nog lang niet klaar. Zeker niet met een koningin die het voortouw neemt – met linzensoep en al.
Bekijk de beelden hieronder:
Bron: Trendyvandaag.nl