Challas
  • Home
  • Food & Recepten
  • Leven in Italië
  • Wijn & Drank
  • Reizen & Regio’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy
    • Cookies
    • Neem contact op met ons
No Result
View All Result
Challas
No Result
View All Result
Home Wijn & Drank

Waarom Italianen bijna nooit cappuccino drinken na 11 uur

Menno Langewerf Door Menno Langewerf
05/05/2025
in Wijn & Drank
Leestijd: 4 minuten leestijd
white ceramic mug with brown and white liquid

Sta je net lekker te genieten van een cappuccino na je lunch op een terras in Italië, komt de ober met opgetrokken wenkbrauw aanlopen. Je voelt dat je iets verkeerd hebt gedaan, maar je weet niet wat. Geen zorgen — het ligt niet aan jou. Maar als je het een Italiaan vraagt, is cappuccino na 11 uur ‘s ochtends net zo vreemd als pizza met ananas. Niet verboden, maar wél verdacht.

Tijd om dat mysterie eens goed uit te leggen. Want geloof me, achter deze schijnbaar rare gewoonte zit meer logica dan je denkt. En als je het eenmaal snapt, ga je het misschien zelf ook wel anders aanpakken.

Cappuccino is ontbijt, geen toetje

Voor Italianen is cappuccino iets wat je ’s ochtends drinkt — en dan bedoel ik vóór 11 uur. Het hoort bij het ontbijt. Meestal met iets zoets erbij zoals een cornetto (de Italiaanse croissant), een koekje of een brioche. Die schuimige melk, dat zachte koffietje: het is hun manier om rustig wakker te worden.

Maar zodra de ochtend voorbij is, verandert ook het eetritme. Vanaf de lunch schakelt men over op lichtere, sterkere koffies zoals espresso of een macchiato. De gedachte is simpel: melk vult, en melk vertraagt de spijsvertering. En dat is heiligschennis in Italië — want eten staat daar boven alles.

Melk na het eten? Niet doen, zeggen ze

Italianen geloven dat warme melk in de maag een soort deken over je eten legt. Geen idee of het wetenschappelijk klopt, maar in hun hoofd krijg je er gegarandeerd buikpijn van. Of erger: je lichaam raakt “in de war”. Melk na een maaltijd is dus geen goed idee volgens de Italiaanse logica.

Dus ja, bestel je na een bord pasta een cappuccino, dan denken ze: “Wat doet die jongen zichzelf aan?” Niet onbeleefd bedoeld — ze snappen het gewoon echt niet.

coffee bean lot

De ongeschreven regels van de Italiaanse koffiecultuur

Italianen hebben hun koffiecultuur tot kunst verheven. Hier een paar regels die je moet kennen als je serieus genomen wil worden aan de bar:

  • Espresso = altijd goed. Dag en nacht.

  • Cappuccino = alleen voor het ontbijt.

  • Macchiato = veilige keuze na 11 uur (espresso met een wolkje melk).

  • Latte macchiato = voor toeristen of kinderen.

  • Caffè corretto = espresso met een scheutje sterke drank, voor wie durft.

En dat alles drink je staand aan de bar, niet lui achterover op een terras. Koffie is functioneel, geen uitje. Even een shot cafeïne, en door.

Maar wat als ik het wél lekker vind?

Kijk, laat ik eerlijk zijn: ik ben de laatste die je gaat verbieden om na 11 uur een cappuccino te drinken. Ik heb het vaak zat gedaan. En ja, soms kijken ze je raar aan. Maar niemand zal je eruit zetten. Het is geen wet, het is gewoon een diepgewortelde gewoonte. Vergelijk het met Nederlanders die frikandel eten bij de lunch. Probeer dat maar eens uit te leggen aan een Fransman.

Wil je het iets subtieler aanpakken? Bestel dan een caffè macchiato. Dat is een espresso met een piepklein beetje melkschuim erop. Minder “bulky” dan een cappuccino, maar nog steeds romig genoeg. En je krijgt er vaak een goedkeurend knikje bij van de barista.

Waar komt deze regel eigenlijk vandaan?

Deze hele melk-na-elfen-regel heeft diepe wortels in de Italiaanse eetcultuur, die draait om balans, lichtheid en digestie. Italianen eten misschien veel en vaak, maar ze eten wél doordacht. Geen overdaad aan vet of suiker, en zeker geen zware melk na een maaltijd. Cappuccino past gewoon niet meer in dat plaatje zodra de ochtend voorbij is.

Daarbij: Italië is geen land van grote ontbijten. Een cappuccino met een zoet broodje ís vaak het hele ontbijt. Een stevige latte na de lunch voelt dan als een maaltijd op zich. Dat doet niemand vrijwillig — behalve de toerist die het nog niet weet.

Moet je je schamen als je het toch doet?

Nee, natuurlijk niet. Je bent geen crimineel. En als jij nou eenmaal gelukkig wordt van een cappuccino om drie uur ’s middags — doe je ding. Maar weet gewoon dat het opvalt. Italianen hebben oog voor detail, zeker als het gaat om eten en drinken. Ze zullen het nooit hardop zeggen, maar je zit meteen in hun hoofd in het vakje “buitenlander”.

Zelf kies ik na 11 uur liever voor een dubbele espresso. Krachtig, stijlvol, en het past in het plaatje. Of een caffè shakerato als het warm is — een soort ijskoffie op z’n Italiaans, zonder room en troep. Net zo verfrissend, maar wél volgens de ongeschreven regels.

Geen cappuccino-polizei, maar wel koffiecultuur met regels

Dus: waarom drinken Italianen bijna nooit cappuccino na 11 uur? Omdat het in hun beleving simpelweg niet klopt. Omdat melk in de middag voelt als een baksteen in je buik. Omdat het ontbijt voorbij is en de espresso de troon overneemt.

Snap je het? Mooi. Doe er je voordeel mee — of trek je er niks van aan. Maar één ding weet ik zeker: de volgende keer dat je cappuccino bestelt na lunchtijd in Italië, ga je terugdenken aan dit artikel… en misschien tóch voor die espresso kiezen.

Gerelateerde artikelen

a bowl of food on a wooden table
Wijn & Drank

Zo maak je zelf een klassieke risotto alla Milanese

Door Menno Langewerf
05/05/2025
0

Risotto alla Milanese. Klinkt als iets wat je alleen eet in een chique restaurant in Milaan met een ober in pak naast...

Lees meerDetails
white ceramic cup on brown wooden table
Wijn & Drank

Van espresso tot caffè corretto: de populairste Italiaanse koffiesoorten uitgelegd

Door Menno Langewerf
05/05/2025
0

Koffie in Italië is geen drankje, het is een manier van leven. Een dagelijkse gewoonte die heilig is, ongeacht waar je bent...

Lees meerDetails
clear wine glass overlooking orchard during daytime
Wijn & Drank

De beste Italiaanse wijnen onder de 10 euro – volgens kenners

Door Vittoria Bianchi
05/05/2025
0

Je denkt misschien: “Goede wijn voor onder een tientje? In Italië?” Jazeker. En niet alleen goed, maar écht goed. Geen zure bocht...

Lees meerDetails
  • Over ons
  • Cookies
  • Neem contact op met ons
  • Privacy

© 2025 Challas

No Result
View All Result
  • Home
  • Food & Recepten
  • Leven in Italië
  • Wijn & Drank
  • Reizen & Regio’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy
    • Cookies
    • Neem contact op met ons

© 2025 Challas