Cocktails in Italië zijn geen show-off met rook, suikersticks of flamingo’s op een rietje. Nee, het is simpel, stijlvol en altijd smaakvol. Een goede Italiaanse cocktail draait niet om opsmuk, maar om de juiste balans en pure ingrediënten.
Het mooie is: je hoeft er geen cocktailshaker met een sixpack voor te zijn. De meeste klassieke Italiaanse cocktails maak je met drie of vier simpele ingrediënten, gewoon bij je thuis. En ja, je gaat hier gegarandeerd indruk mee maken op je volgende borrel.
Hieronder vind je de populairste Italiaanse cocktails én precies hoe je ze maakt.
Aperol Spritz – de koning van de terrassen
Deze oranje knaller is niet meer weg te denken van Italiaanse pleinen, terrassen en Instagram-feeds. Fris, licht bitter en perfect voor een zomerse avond.
Wat heb je nodig:
-
60 ml Aperol
-
90 ml prosecco
-
30 ml bruiswater
-
IJsblokjes
-
Schijfje sinaasappel
Zo maak je ‘m:
Vul een groot wijnglas met ijs. Giet eerst de prosecco, dan de Aperol en als laatste het bruiswater. Even rustig roeren. Schijfje sinaasappel erbij en klaar.
Negroni – bitter, sterk en stijlvol
Dit is de gentleman onder de Italiaanse cocktails. Ontstaan in Florence, toen een graaf zijn Americano liet “versterken” met gin. Resultaat: de Negroni. Klassiek, krachtig, bitter en verslavend goed.
Wat heb je nodig:
-
30 ml gin
-
30 ml Campari
-
30 ml rode vermout
-
Sinaasappelschilletje
-
IJsblokjes
Zo maak je ‘m:
Vul een laag glas met ijs. Giet alle ingrediënten erin en roer een paar seconden. Garneer met een sinaasappelschil. Nippen, niet klokken.
Americano – voor wie het iets lichter wil
De Americano is het lichtere broertje van de Negroni. Geen gin, maar bruiswater. Daardoor net wat toegankelijker, maar nog steeds die mooie bitterzoete balans. Perfect als aperitief.
Wat heb je nodig:
-
30 ml Campari
-
30 ml rode vermout
-
60 ml bruiswater
-
Sinaasappelschijfje
-
IJsblokjes
Zo maak je ‘m:
Schenk de Campari en vermout in een longdrinkglas met ijs. Roer kort, vul aan met bruiswater en voeg een schijfje sinaasappel toe.
Bellini – zacht, fruitig en romantisch
Deze cocktail komt uit Venetië en is het bewijs dat minder echt meer is. Prosecco en perzikpuree. That’s it. Zacht, feestelijk en perfect voor brunch of ontbijt-op-bed-met-stijl.
Wat heb je nodig:
-
100 ml prosecco
-
50 ml witte perzikpuree (vers of diepvries is prima)
Zo maak je ‘m:
Doe de perzikpuree in een champagneglas. Giet daar rustig de prosecco overheen. Niet roeren, gewoon even wachten tot het schuim zakt.
Limoncello Spritz – fris met een kick
Limoncello is al een traktatie op zich, maar in een spritz verandert het in de ultieme zomercocktail. Frisser dan Aperol, en met iets meer pit.
Wat heb je nodig:
-
60 ml limoncello
-
90 ml prosecco
-
30 ml bruiswater
-
IJsblokjes
-
Munt en een schijfje citroen
Zo maak je ‘m:
Vul een groot glas met ijs. Giet eerst de limoncello, dan de prosecco en top af met bruiswater. Garneer met citroen en verse munt.
Garibaldi – oldschool en onderschat
De Garibaldi is misschien minder bekend, maar verdient een plek op je radar. Een mix van Campari en vers sinaasappelsap. Meer is het niet, maar man wat werkt het goed. Zacht, bitter en fruitig tegelijk.
Wat heb je nodig:
-
45 ml Campari
-
90 ml versgeperst sinaasappelsap
-
IJsblokjes
Zo maak je ‘m:
Giet de Campari en het sap in een longdrinkglas met ijs. Roer even en klaar. Tip: gebruik bloedsinaasappels voor een mooie twist.
Espresso Martini alla Italiana – wakker worden met stijl
Geen cocktail uit Italië zelf, maar deze versie met échte Italiaanse espresso verdient een plek in deze lijst. Ideaal na het diner of als je zin hebt in iets sterks en zoets tegelijk.
Wat heb je nodig:
-
30 ml espresso
-
30 ml wodka
-
30 ml koffielikeur (zoals Kahlúa)
-
IJsblokjes
-
Eventueel wat suikersiroop
Zo maak je ‘m:
Shake alles stevig in een shaker met ijs. Zeef in een gekoeld martiniglas. Garneer met drie koffieboontjes als je het helemaal af wil maken.
Wat maakt Italiaanse cocktails anders?
Het geheim van Italiaanse cocktails zit ‘m in de eenvoud. Geen gekke siropen of kunstmatige smaken. Gewoon goede ingrediënten, uitgebalanceerde combinaties en het juiste glas. En: ze zijn bijna allemaal bedoeld om te drinken met een reden – voor het eten (aperitivo), na het eten (digestivo) of als stijlvol moment tussendoor.
Dus geen emmers met rietjes of suikerbommen. Maar karakter, balans en een klein beetje flair.
Welke maak jij als eerste?
Zelf een Italiaanse cocktail maken is echt geen hogere wiskunde. Met een paar basisingrediënten in huis kun je eindeloos variëren en indruk maken zonder gedoe. Begin eens met een Negroni als je durft, of een Bellini als je liever zacht begint.
Laat je smaak bepalen, niet de trends.