Challas
  • Home
  • Food & Recepten
  • Leven in Italië
  • Wijn & Drank
  • Reizen & Regio’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy & Disclaimer
    • Cookies
    • Neem contact op met ons
No Result
View All Result
Challas
No Result
View All Result

Limoncello maken zoals in Napels: eenvoudig recept voor thuis

clear glass pitcher with lemon juice

Laten we eerlijk zijn: als er één drankje is dat direct naar Zuid-Italië ruikt, dan is het limoncello. Zoet, fris, citroenig en net sterk genoeg om je mondhoeken te laten tintelen. Vooral in Napels en aan de Amalfikust hoort dit ijskoude citroengele drankje bij het dagelijks leven. Na het eten, bij een goed gesprek of gewoon tussendoor. Geen gedoe, geen keuzestress. Gewoon limoncello.

En het goede nieuws? Je hoeft niet naar Italië om ervan te genieten. Sterker nog, je maakt het gewoon thuis. Met dit recept krijg je die Napolitaanse vibe gewoon in je eigen keuken, zonder rare ingrediënten of ingewikkeld gedoe.

Waarom zelf limoncello maken?

Omdat die flessen uit de supermarkt vaak te zoet zijn, of chemisch smaken. Zelfgemaakte limoncello is puurder, frisser en – eerlijk is eerlijk – gewoon véél lekkerder. Bovendien bepaal jij zelf hoe sterk of hoe zoet je ‘m maakt. En het is stiekem best leuk om je vrienden een fles eigen brouwsel cadeau te doen. Je hebt meteen gespreksstof.

Wat heb je nodig?

Voor een flinke fles (ongeveer 1 liter limoncello) heb je dit nodig:

  • 7 à 8 biologische citroenen met dikke schil (bij voorkeur Sorrento-citroenen, maar gewone kunnen ook)

  • 500 ml pure alcohol van 95% (of wodka van minstens 40% als alternatief)

  • 500 ml water

  • 350 gram suiker

  • Een grote glazen pot met deksel

  • Een kaasdoek of fijne zeef

  • Fles(sen) om de limoncello in te bewaren

Let op: gebruik echt biologische citroenen, want je gebruikt alleen de schil. En die wil je zónder waslaag of bestrijdingsmiddelen.

a white plate topped with sliced oranges next to a jar of honey

Zo maak je ‘m – stap voor stap

  1. Was de citroenen goed en droog ze af met een schone doek.

  2. Schil de citroenen dun, alleen het gele deel van de schil. Het witte binnenste (de pit) is bitter en wil je niet.

  3. Doe de schillen in een grote glazen pot en giet de alcohol eroverheen.

  4. Sluit de pot goed af en laat dit 10 dagen tot 2 weken trekken op een donkere plek. Elke dag even schudden.

  5. Na die tijd kook je het water met de suiker totdat de suiker is opgelost. Laat de siroop volledig afkoelen.

  6. Zeef de citroenschillen uit de alcohol en meng de alcohol met de afgekoelde suikersiroop.

  7. Giet de limoncello in mooie flessen en laat die nog minstens een week staan in de vriezer voor de beste smaak.

Tips van de Napolitaanse nonna’s

– Laat de citroenschillen niet langer dan 3 weken trekken, dan worden ze bitter.
– Hoe kouder je ‘m serveert, hoe zachter hij smaakt. Dus: in de vriezer bewaren.
– Experimenteer gerust met sinaasappelschil of limoen als variatie.
– Gebruik geen plastic pot, citroenolie en alcohol bijten daarin.

Hoe drink je limoncello op z’n Italiaans?

Altijd ijskoud. Niet gekoeld, maar echt bevroren koud. In een klein glaasje, liefst van dik glas. Geen rietjes, geen mixers, geen ijsblokjes. Gewoon puur. Het is een digestief, dus drink het na het eten. En drink het rustig, als een soort laatste groet aan de maaltijd.

Limoncello is geen shot, het is een moment. Even zitten. Even niks. Alleen die koude citroenkick en het besef: het leven is best goed zo.

En nu jij

Je hebt geen diploma nodig om limoncello te maken. Geen dure apparaten. Alleen een beetje geduld en een paar goede citroenen. Probeer het gewoon eens. Wedden dat je na de eerste batch nooit meer een fles uit de winkel koopt?

En als je ‘m eenmaal onder de knie hebt, is de kans groot dat mensen je gaan vragen: “Wanneer maak je weer limoncello?” Dan weet je dat je iets goed doet.

Gerelateerde artikelen

white ceramic cup on brown wooden table
Wijn & Drank

Van espresso tot caffè corretto: de populairste Italiaanse koffiesoorten uitgelegd

Door John
16/12/2025
0

Koffie in Italië is geen drankje, het is een manier van leven. Een dagelijkse gewoonte die heilig...

Lees meerDetails
clear wine glass overlooking orchard during daytime
Wijn & Drank

De beste Italiaanse wijnen onder de 10 euro – volgens kenners

Door Vittoria Bianchi
15/12/2025
0

Je denkt misschien: “Goede wijn voor onder een tientje? In Italië?” Jazeker. En niet alleen goed, maar...

Lees meerDetails
white ceramic mug with brown and white liquid
Wijn & Drank

Waarom Italianen bijna nooit cappuccino drinken na 11 uur

Door John
15/12/2025
0

Sta je net lekker te genieten van een cappuccino na je lunch op een terras in Italië,...

Lees meerDetails

Nieuwste Berichten

white ceramic cup on brown wooden table

Van espresso tot caffè corretto: de populairste Italiaanse koffiesoorten uitgelegd

Door John
16/12/2025
0

Koffie in Italië is geen drankje, het is een manier van leven. Een dagelijkse gewoonte die heilig is, ongeacht waar...

clear wine glass overlooking orchard during daytime

De beste Italiaanse wijnen onder de 10 euro – volgens kenners

Door Vittoria Bianchi
15/12/2025
0

Je denkt misschien: “Goede wijn voor onder een tientje? In Italië?” Jazeker. En niet alleen goed, maar écht goed. Geen...

white ceramic mug with brown and white liquid

Waarom Italianen bijna nooit cappuccino drinken na 11 uur

Door John
15/12/2025
0

Sta je net lekker te genieten van een cappuccino na je lunch op een terras in Italië, komt de ober...

  • Over ons
  • Cookies
  • Neem contact op met ons
  • Privacy & Disclaimer

© 2025 Challas

No Result
View All Result
  • Home
  • Food & Recepten
  • Leven in Italië
  • Wijn & Drank
  • Reizen & Regio’s
  • Meer
    • Over ons
    • Privacy & Disclaimer
    • Cookies
    • Neem contact op met ons

© 2025 Challas